Συλλογή μελιού (τρύγος)
Η εποχή της μεγάλης συγκομιδής, στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, συμπίπτει με την αρχή του καλοκαιριού, δηλαδή αρχές Ιουνίου. Η συγκομιδή αυτή προέρχεται κυρίως από αρωματικά άνθη του βουνού, όπως είναι το θυμάρι, η ρίγανη, το φασκόμηλο και τα παρόμοια, ή δέντρα όπως ο ευκάλυπτος , η φλαμουριά, η ακακία Κ.ά. Μόλις αυτά φυτά αρχίσουν να ανθίζουν, αρχίζει και η πυρετώδης εργασία της κυψέλης. Οι μέλισσες βγαίνουν πρωί-πρωί, συχνά μάλιστα μόλις φέξει, πετούν με ταχύτητα βέλους, επισκέπτονται τους ανθισμένους θάμνους και τα δέντρα, κι επιστρέφουν φορτωμένες με το νέκταρ, για να πέσουν βαριές και λαχανιασμένες στη είσοδο της κυψέλης. Όταν μπουν μέσα στην κυψέλη, αδειάζουν στις κηρήθρες το νέκταρ που έφεραν, ξεκουράζονται λίγο, και ξαναβγαίνουν για να επαναλάβουν την ίδια εργασία έως ότου σκοτεινιάσει ή τις εμποδίσει η κακοκαιρία. Μεγάλη κίνηση παρατηρείται καθημερινά στην είσοδο της κυψέλης καθ’ όλο το διάστημα της μεγάλης αυτής ανθοφορίας, η οποία διαρκεί συνήθως 30-45 μέρες.
Μέρη της κυψέλης
Βάθρο, Βάση, Εμβρυοθάλαμος ,Αποθήκη, Σκέπασμα
ΓΥΡΗ
Η γύρη αποτελεί το συνδετικό κρίκο στη μακριά αλυσίδα διατήρησης και πολλαπλασιασμού των ειδών στη γη. Είναι το μέσο με το οποίο το αρσενικό γενετικό υλικό των φυτών μεταφέρεται από τα άρρενα στα θήλεα πολλαπλασιαστικά όργανα των φυτών. Η μεταφορά τη γύρης από άνθος σε άνθος του ίδιου ή άλλου φυτού γίνεται με διάφορους φορείς, γνωστούς ως επικονιαστές , διαδικασία γνωστή ως επικονίαση .Στα φυτά που βιοτικοί παράγοντες όπως είναι τα έντομα παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην επικονίαση, η γύρη αποτελεί και ένα είδος αμοιβής για αυτά. Η αμοιβή αυτή είναι πλουσιοπάροχη και εντελώς απαραίτητη στα έντομα και ιδιαίτερα στις μέλισσες οι οποίες χρησιμοποιούν τη γύρη ως αποκλειστική τροφή τους. Η γύρη είναι πλούσια σε πρωτεΐνες , υδατάνθρακες , λίπη, ανόργανα συστατικά, τερπένια , καροτενοειδή, φλαβονοειδή και άλλα συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατροφή, για την ανάπτυξη, την ωοτοκία, τη λειτουργία των αδένων και άλλων βασικών αναγκών των μελισσών. Η μέλισσα είναι καταδικασμένη σε αφανισμό, εάν στερηθεί τη γύρη όπως είναι καταδικασμένη και η πλειονότητα των εντομόφιλων φυτών, όταν στερηθούν των υπηρεσιών της μέλισσας. Η γύρη είναι επίσης αρκετά χρήσιμη τροφή στη διατροφή μας λόγω της υψηλής
περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες, απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες, ένζυμα και άλλα συστατικά μεγάλης βιολογικής αξίας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αναφέρεται ότι ποσότητα 35 γραμμαρίων γύρης την ημέρα ικανοποιεί τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτεΐνες. Η γύρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρητίνη, η οποία αυξάνει την αντίσταση των τροχοειδών αγγείων, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες για εγκεφαλικά επεισόδια. Βοηθά την διανοητική λειτουργία ,δίνει ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση, έχει διουρητική δράση, βελτιώνει την όρεξη και το μεταβολισμό και καταπολεμά τη γενική αδυναμία και εξασθένιση του οργανισμού. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη θεραπεία παθήσεων του προστάτη και βρέθηκε ότι έχει μεγάλη περιεκτικότητα στο αμινοξύ κυστίνη , το οποίο βοηθά την τριχοφυΐα και τη διατήρηση του φυσικού χρώματος των μαλλιών.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ
Ο βασιλικός πολτός είναι αδενική έκκριση των υποφαρυγγικών και σιαγονικών αδένων των μελισσών .Είναι υγρό με κρεμώδη υφή, προορίζεται για τη διατροφή της βασίλισσας και όλων των ατελών σταδίων της μέλισσας, γι’ αυτό και ονομάζεται ‘γάλα των μελισσών’. Τις δύο πρώτες μέρες της ζωής τους όλες οι μέλισσες τρέφονται με πολτό, με λιγότερο οι εργάτριες και περισσότερο οι βασίλισσες .Μετά την τρίτη μέρα, οι εργάτριες τρέφονται κατά διαστήματα, ενώ οι βασίλισσες έχουν στη διάθεση τους άφθονο πολτό. Οι ενήλικες βασίλισσες τρέφονται επίσης αποκλειστικά με την τροφή αυτή, ενώ όλες οι άλλες μέλισσες τρέφονται με γύρη και νέκταρ. Στο βασιλικό πολτό βρίσκεται ο καθοριστικός παράγοντας που μετατρέπει την προνύμφη μέλισσα από εργάτρια σε βασίλισσα. Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων, λιπιδίων, βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και άλλων χρήσιμων ουσιών για τη διατροφή των μελισσών. Ο βασιλικός πολτός έγινε αντικείμενο πολλών ιατρικών μελετών για τις επιδράσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό. Μελετήθηκε η επίδραση του στις ρευματοειδείς αρθρίτιδες, στύση γηριατρική , στην παιδιατρική, στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, στην ουλίτιδα , σε παθήσεις του δέρματος, όπως είναι ο ερυθηματώδης λύκος, το ερύθημα στο πρόσωπο, οι ελιές, η υπερκεράτωση καθώς επίσης και σε νευροψυχικές καταστάσεις.