Μέλι

Μέλι

Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ και μελιτώματα από τα φυτά, τα εμπλουτίζουν με δικές τους ουσίες και τα μετουσιώνουν μέσα στην κυψέλη σε μέλι. Περιέχει τουλάχιστον 180 ουσίες, όπως υδατάνθρακες, οργανικά οξέα, βιταμίνες, ένζυμα, ιχνοστοιχεία κ.α. Η συνύπαρξή τους, η αναλογία τους και η οργανική τους διασύνθεση, του προσφέρουν μοναδικές ιδιότητες. Η καθημερινή χρήση του,
διευκολύνει την απορρόφηση άλλων τροφών, κυρίως λόγω ενζύμων όπως η αμυλάση, ενώ ασκεί ευνοϊκή επίδραση στην ανάπτυξη ων παιδιών, βελτιώνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου στο σκελετό τους.
Λειτουργεί ώς ασπίδα του οργανισμού κατά της αναιμίας, τροφοδοτώντας τον με σίδηρο και βιταμίνες. Ελαττώνει την οξύτητα των γαστρικών υγρών, ανακουφίζοντας άτομα που πάσχουν από έλκος. Καταπραΰνει το βήχα, αφομοιώνεται εύκολα, έχει υπακτική, εντεροπροστατευτική, καρδιοπροστατευτική και αντιοξειδωτική δράση.
Είναι βακτηριοστατικό με επουλωτική δράση στις πληγές, ενώ βοηθά στην αναγέννηση των ιστών. Ένα κουταλάκι μέλι περιέχει μόνο 21 θερμίδες.