Κερί Μέλισσας

Κερί Μέλισσας

Είναι προϊόν που παράγουν νεαρές εργάτριες από τους κηρογόνους αδένες που βρίσκονται στην κοιλιά τους. Κύρια συστατικά του είναι οι εστέρες λιπαρών οξέων (70%), λιπαρά οξέα (14%) και υδατάνθρακες (12,5-16%). Το καθαρό κερί βγαίνει υπό μορφή λεπίων από τους αδένες και είναι λευκό. Το χρώμα του κεριού στην κυψέλη είναι συνήθως κιτρινωπό, λόγω της πρόσμιξης με γύρη και πρόπολη. Οι μέλισσες για παραγωγή ενός κιλού κεριού πρέπει να καταναλώσει 10 κιλά μέλι και 8 κιλά γύρη.
Χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία καλλυντικών (κρέμες, λοσιόν, αποτριχωτικά, σαμπουάν), στην παρασκευή λαμπάδων, κεριών και διακοσμητικών, στη φαρμακοβιομηχανία, στη ζωγραφική, στην επιπλοποιΐα, στη φανοποιΐα, στη βυρσοδεψία κ.α.
Το κερί είναι μια λιπαρή ουσία που παράγει η μέλισσα από τους κηρογόνους αδένες, οι οποίοι βρίσκονται στην κοιλιά της σε διάταξη κατά ζεύγη, σε τέσσερα σημεία. Από τους κηρογόνους αδένες το κερί βγαίνει σε λέπια, που η μέλισσα πιάνει με τα πόδια της. Τα φέρνει στο στόμα της και τα πλάθει με τις σιαγόνες της για να σχηματίσει τις κερύθρες/